Булфото, архивМВР има нужда от дарения. Нищо, че има бюджет от над

...
Булфото, архивМВР има нужда от дарения. Нищо, че има бюджет от над
Коментари Харесай

Mediapool: Как МВР дари на МВР 0.00 лева. Полицията с 1 милиард лева бюджет има нужда от дарения

Булфото, списък

Министерство на вътрешните работи  има потребност от  дарения . Нищо, че има бюджет от над 1 милиард лв.. Така е от години

Особено забавно е по какъв начин небогати общини от Северозападна България от дълго време настойчиво дотират  полиция та с  гориво , при изискване, че преди близо три години премиерът  Бойко Борисов  тържествено разгласи, че патрулките няма да имат предел на  гориво то, т.е. служителите на реда ще обикалят колкото би трябвало. Разбира се, това беше по времето, когато предизборното заричане " Полицай във всяко село " към момента не беше забравено колкото през днешния ден, пише Mediapool.

Освен " абонамента " за  гориво  към локалната власт, в  Министерство на вътрешните работи  има и различен метод за даряване. Това е така наречен самодаряване. По-простичко казано компанията " Безконтактни мултиплексорни вериги " или  БМВ  ЕООД, благосъстоятелност на  Министерство на вътрешните работи , подарява на  Министерство на вътрешните работи , каквото му е належащо. Освен, че е държавна собственост  БМВ  е и комерсиално сдружение, т.е. осъществя оборот и облага и може да си разрешава да купува едно-друго за министерството.

История

Скандалът, който извади на показ порочната практика  Министерство на вътрешните работи  да получава  дарения , е с съвсем 10-годишна отминалост. През 2011 година стана ясно, че  полиция та получава  дарове  дори и от хора, които проверява.  Дарения та тогава бяха в размер на милиони. Заради публичното неодобрение бе взето решение да се направи указател на  дарения та, а след това бе неразрешено на частни субекти да правят  дарове  на  Министерство на вътрешните работи . Запази се обаче опцията това да се прави посредством държавни структури, компании, общини, други страни и интернационалните организации.

След това бе изработен опит  дарения та да бъдат неразрешени въобще. Експериментът бе къс, а  дарове те бяха още веднъж позволени.

С нулева балансова стойност

От години  Министерство на вътрешните работи  публикува тримесечни и годишни доклади за  дарения та, които получава. В тях в резюме се разказват типът и цената на дареното. Написани са и правила, по които се приемат  дарове те. На страницата на ведомството е оповестен и образецът на контракт. В него е посочено, че дареното се предава посредством сформиране на приемо-предавателен протокол.

През последните три месеца на предходната година  Министерство на вътрешните работи  е получило няколко  дарения  от  БМВ  ЕООД, чиято стойност е 0.00 лева Тук свършва и привидната гласност за тази процедура. Регистър има, само че от него не може да се разбере нито какво е дарено, нито за какво цената му е нула. А още по-малко за какво му е на някой да приема нещо, което не коства нищо, т.е. може би е неизползваемо.

Според регистъра на  дарения та за третото тримесечие на предходната година  БМВ  ЕООД е направила на  Министерство на вътрешните работи  общо 15  дарения , всяко от които на стойност 0.00 лева Сред надарените е да вземем за пример регионалната дирекция в Търговище, която е получила 4 компютъра, 3 монитора, 1 климатик, 1 телефон, 3 бюра, каса, радиатори, аптечка и други движимости. Макар че цената на дарението е 0.00 лева, то въпреки всичко е разказано в детайли.

Не по този начин стоят нещата с други  дарове , още веднъж от  БМВ . Например пътната  полиция  в Хасково е получила " движимости, според приемо-предавателен протокол ". Дата на съставянето му – 21 февруари 2014 година Дата на дарението – 30 окто мвр и 2019 година

Очевидно през 2014 г.  БМВ  е дарявала на много звена " Пътна  полиция " в страната. Защо обаче движимостите са писмено завършени чак през 2019 година остава мистерия. Едно от обясненията би могло да е, че през 2014 г.  дарения та бяха напълно неразрешени от тогавашния министър Цветелин Йовчев. Впоследствие ограничаването отпадна.

Подобни  дарения  са записани против КАТ-Перник (вещи, дадени като заем за краткотрайно послужване през 2014 г.), Видин (офис-техника, дарена на 21 февруари 2014 г.), Кюстендил (протоколът е от 18 февруари 2014 г.) и Пазарджик (отново заем за послужване, още веднъж през февруари 2014 г.)

А  полиция та в Шумен е била талантлива с " материални активи по списък ". Шампион по " гласност " обаче е подаръкът за  полиция та във Велико Търново. Стойност – нормалната 0.00 лева Видът му – " движимости за осъществяване на нормативно избраните функционалности на ОД Министерство на вътрешните работи  – В. Търново ". Зад тази дефиниция може да се крие безусловно всяка активност на  Министерство на вътрешните работи .

Публичност

Mediapool попита  Министерство на вътрешните работи  защо  дарения та от  БМВ  са на стойност 0.00 лева

От ведомството просто повториха, че става дума за " движими движимости (активи), които все още на дарението в салдото на  БМВ  ЕООД са с нулева балансова стойност ".

Подобно пояснение може да значи, че  БМВ  е дарило остарели движимости, които не смята за нужни за личната си активност. Така или другояче не излиза наяве дали тези отбелязвания в регистъра просто регистрират официално нещо обещано преди години.

Mediapool се съветва със счетоводни специалисти, съгласно които това пояснение значи, че дарените движимости към този момент са били с нула лв. счетоводна стойност, т.е. изцяло изхабени счетоводно предмети, които не са били бракувани и към момента действат.

Сигурно е, че  Министерство на вътрешните работи  продължава да приема като  дарения  елементарни консумативи за осъществяване на главните си действия –  гориво , техника и други. На въпрос за какво на министерството му се постанова да получава такива  дарове , оттова просто показаха кой има право да подарява.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш под прозорците си първите разярени крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна. А пътят до улицата е къс.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР